Anuntata cu surle si trambite de catre PD-L Salaj, legea camerelor agricole nu a fost promulgata de Traian Basescu.
Presedintele tarii a transmis la sfarsitul saptamanii trecute Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind camerele pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, semnaland aspecte legate de atributiile acestor organizatii, dar si de modul de angajare si salarizare a personalului, a informat Administratia Prezidentiala. Seful statului propune astfel eliminarea prevederilor referi-toare la preluarea personalului de la unitati din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a dispozitiilor legate de salarizarea aparatului tehnic la nivelul functionarilor publici. Basescu atrage atentia asupra atributiilor camerelor agricole, prevazute de proiect: avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, avizarea taierii copacilor din afara fondului forestier, certificarea calitatii de producator agricol.
Proiectul de lege prevedea infiintarea camerelor agricole ca organizatii neguvernamentale, de utilitate publica, non-profit, cu personalitate juridica, create in scopul de a reprezenta si promova interesele socio-economice ale populatiei care deruleaza activitati in domeniile agriculturii. Sena-tul a respins propunerea legislativa, iar Guvernul nu a sustinut adoptarea acestui proiect, se mentioneaza in cererea de reexaminare.
LEGEA CAMERELOR AGRICOLE – PROMISIUNEA ELECTORALA A LUI BODE
In momentul adoptarii legii de catre Camera Deputatilor, organizatia judeteana a Partidului Democrat Liberal s-a pripit si a inceput sa se laude cu reusita legii, care a fost o promisiune electorala a deputatului Bode. Intr-un comunicat trimis presei la acea vreme, Lucian Bode declara: “Ma bucura nespus de mult faptul ca, iata, am reusit, la un an si jumatate de la obtinerea mandatului de deputat, sa imi duc la indeplinire un prim proiect pe care mi l-am asumat in fata cetatenilor pe parcursul campaniei electorale din 2008. Desigur, proiectul de lege nu imi apartine in totalitate si a mai suferit modificari pe parcursul procedurii legislative, insa cred ca sunt singurul deputat care nu e membru al Comisiei Agricole ce a depus amendamente la acesta lege si care s-a implicat activ in construirea ei pe toata durata procesului. Daca este sa vorbim de importanta si avantajele aduse de acest act normativ, cred ca este un proiect fundamental pentru dezvoltarea viitoare a agriculturii romanesti in general si a agriculturii salajene in special, deoarece prin intermediul acestei legi se va produce adevarata descentralizare, decizia urmand sa fie luata la baza, de catre specialisti care cunosc probleme locale si nu la nivel central fara nici o ancorare in particularitatile specifice fiecarei zone. Incercand o concluzie, as vrea sa subliniez ca adoptarea acestei legi imi da satisfactie in egala masura atat prin implicatiile pe care le va avea in domeniul politicii agrare cat si prin prisma faptului ca am reusit sa imi duc la indeplinire una din promisiunile electorale, lucru foarte rar intalnit in zilele noastre”.