Nuntile si petrecerile private raman principala sursa de venit a hotelurilor si pensiunilor din Salaj.
Pensiunile si hotelurile apar, ca ciupercile dupa ploaie, in tot judetul si in special in zona de la iesire din Zalau catre Cluj-Napoca. Lumea se intreaba care este eficienta lor si cat sunt de profitabile. Cifrele arata ca situatia lor nu este una foarte roz. Daca nu ar fi nuntile si petrecerile private, unele dintre ele nu ar avea bani nici sa-si plateasca angajatii. Nu poate veni vorba de realizarea unui profit consistent sau recuperarea investitiei pe termen mediu.
OCUPATE DOAR LA 11 LA SUTA DIN CAPACITATE
In perioada 1 ianuarie – 31 martie, in judetul Salaj au functionat un numar de 31 de structuri de primire turistica, din care opt hoteluri, zece pensiuni agroturistice, opt pensiuni turistice si doua vile turistice. Indicile de utilizare neta a capacitatii de cazare turistica in functiune in perioada analizata a fost de 11 la suta din totalul structurilor de cazare turistica. Vilele turistice au inregistrat cel mai mare grad de utilizare de 18,8 la suta, urmate de hoteluri cu 14,9 la suta.
36 DE TURISTI PE ZI IN SALAJ
Numarul de sosiri al turistilor in structurile de primire turistica in perioada mentionata a fost de 3308 de persoane, din care 2903 au fost turisti romani si 405 au fost turisti straini. Sosirile in hoteluri reprezinta 51,3 la suta din numarul total, sosirile in pensiunile turistice au fost de 22,9 la suta, cele in vile de 10, 7 la suta, iar cele din pensiunile agroturistice de 10 la suta. Numarul de innoptari in cele 31 de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare a fost de 9544, din care 8521 de innoptari le-au facut turistii romani, iar 1023 turistii straini. Innoptarile in hoteluri reprezinta 63,8 la suta, in pensiuni urbane 16,6 la suta, in pensiuni agroturistice 10,6 la suta si in vile turistice 5,7 la suta.
VECINII LUI VASILE VOR SA-I MOARA CAPRA
Proprietarul pensiunii “La Vasile” spune ca a scazut drastic cazarea la pensiuni. Daca inainte pensiunea era ocupata la 70 la suta din capacitate, acum de abia ca ajunge la 30 la suta. “Aproximativ 3-4 camere avem ocupate zilnic”, a spus acesta. Si nuntile, gura de oxigen a proprietarilor de hoteluri sau pensiuni, creeaza probleme. Chiar daca nuntile se fac in zona respectiva numai de zi, vecinii depun reclamatii la primarie aproape saptamanal din cauza muzicii.